Mus chałwowy z malinami na ciasteczkach amaretto
Artykuł zewnętrzny
Ten puszysty przepyszny deser jest niezwykle zaskakujący – puszysty mus łączy się z chrupiącymi malutkimi ciasteczkami amaretto w subtelny sposób. Słodycz chałwy świetnie przełamuje z kolei gęsty sos z malin, ale mogą również dobrze to być jeżyny, poziomki, truskawki. Niektórzy serwują ten mus z chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi lub ziemnymi. Kruchy fundament mogą stanowić biszkopty, krakersy, kakaowe herbatniki, miks z płatków owsianych – wystarczy puścić wodze wyobraźni lub zajrzeć do szafki ze słodkościami. Istnieje kilka wersji tego deseru: niektórzy dodają do niego np. mleko kokosowe co jest ciekawym pomysłem, inni z kolei dodają rozpuszczoną białą czekoladę, jednak postanowiliśmy zrezygnować z tego niezbyt zdrowego dodatku.
składniki:
300 gram śmietanki gęstej 30 %
100 gram chałwy waniliowej
mascarpone około 150 gram
łyżka cukru
garść ciasteczek
maliny lub inne owoce
Odrobinę śmietanki wlać do rondelka (około 2 łyżek) lub miski, dodać pokruszoną chałwę, roztopić w kąpieli wodnej. Dobrze roztrzepać na gładką masę.
Bitą śmietanę ubić na puszystą masę z cukrem. Do masy śmietanowej dodać mascarpone i masę chałwową. Na dno pucharków wsypać ulubione ciasteczka wcześniej pokruszone, na nie wlać mus, polać sosem malinowym, udekorować miętą, pokruszonymi orzeszkami.