Klasyczny murzynek – ciasto
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 jajko,
– 1 szklanka cukru,
– pół kostki masła lub margaryny,
– 2,5 szklanki mąki,
– 2 płaskie łyżeczki sody,
– 2 łyżki dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki),
– 4 łyżki ciemnego kakao,
– 1 szklanka mleka.
Cukier, jajko i masło utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodawać mąkę razem z sodą, dżem, kakao i mleko. Jeżeli masa osiągnie jednolitą konsystencję i kolor przelewamy ją do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Najlepiej piec go w prodiżu przez 40 min.
Jeżeli chcemy do ciasta możemy dodać suszone owoce, orzechy, przyprawy korzenne, wiórki kokosowe a nawet łuskany słonecznik czy mak.
Smacznego :)