Mufiny z czekoladą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada
Do rozpuszczonego masła dodać 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko.
Wszystkie suche składniki (mąka, oba cukry, proszek) wymieszać w dużej misce a następnie wlać „mokre” składniki oraz czekoladę[ u mnie draże z czekolady]. Wymieszać krótko łyżką, tylko do połączenia się składników; grudki są jak najbardziej wskazane. (Uwaga: nie używać miksera).
Wkładać łyżką ciasto do formy mufinkowej do ok 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ładnie się mufinki zarumienią.