Muffiny z mango i lnem
Artykuł zewnętrzny
Do wykonania tych muffinek potrzeba:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka szklanki muszkatołowej,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 3/4 szklanki przecieru z mango,
- 6 łyżek wody,
- 6 łyżek oleju.
Wykonanie ciasta:
Będą potrzebne dwie miski, w jednej mieszamy wszystkie składniki suche, tj.:
mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, mąka, siemię lniane, gałka muszkatołowa. Natomiast w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, tj.: cukier w wodą (aż się rozpuści), następnie dodajemy przecier mango i olej. Płynne składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami, i wszystko mieszamy ze sobą za pomocą łyżki.
Tak uzyskane ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 25-30 minut.