Muffiny Red Velvet
Nie za słodkie, sycące i pożywne muffiny idealne na spotkanie przy kawie jak i na przyjęcie rodzinne. Ulubione mojego chłopaka. Idealne, żeby sprawić komuś przyjemność :)
Składniki na ok 24 sztuki:
CIASTO:
-2 1/2 szklanki mąki pszennej
-1 1/4 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego
-1 łyżka kakao (prawdziwego, gorzkiego)
-1 łyżeczka soli
-2 jajka
-1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego dobrej jakości
-1 szklanka maślanki
-1 łyżka octu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej (może być również proszek do pieczenia)
-czerwony barwnik spożywczy
KREM SERKOWY:
-300g serka kremowego (np Philadelphia)
– szklanka cukru pudru
– 150g masła
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy, kakao i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej i maślankę. Dodaj też szczyptę czerwonego barwnika spożywczego. Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj. Nie trzeba miksować, wystarczy dobrze wymieszać trzepaczką.
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj formę do muffinów i włóż do niej papilotki. Weź szklankę lub kubeczek, wlej do niego łyżkę octu i dodaj sodę lub proszek do pieczenia. Płyn mocno się spieni, wymieszaj go i dodaj do ciasta. wymieszaj szybko trzepaczką i od razu przekładaj porcjami do papilotek do ok 1/2 – 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku 25-30 minut.
Muffiny powinny być lekko wilgotne i ciężkie.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól im ostygnąć na kratce do studzenia lub po prostu wyciągnij i postaw do ostygnięcia na desce do krojenia.
Przygotuj krem serkowy:
Przełóż serek do miseczki i miksuj z cukrem pudrem. Dodawaj go porcjami. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj miękkie masło i miksuj ponownie, do otrzymania kremu bez grudek masła. Odstaw krem do schłodzenia.
Gdy krem się schłodzi a babeczki całkowicie ostygną odłóż jedną babeczkę a na reszcie rozsmaruj krem serkowy. Nie musi być to zrobione idealnie, cału urok tkwi w „lekkim nieładzie”. Odłożoną babeczkę pokrusz i posyp okruchami środek każdej babeczki, Taka prosta dekoracja stworzy piękny kontrast bieli z czerwienią.
Babeczki Red Velvet są proste do zrobienia, mają bardzo ciekawy smak i choć nie można zjeść ich wiele na raz ma się ochotę je jeść codziennie. Krem serkowy idealnie się komponuje z ciastem.
Rady:
– wszystkie składniki powiny być dobraj jakości i w temperaturze pokojowej
– ciasto łatwo nakłada się dwiema łyżkami
– nie martw się uzyskaną konsystencją, często surowe ciasto jest lekko ciągnące
– krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce
– gdy dbasz o linię nie musisz do kremu dodawać masła, wtedy będzie bardziej lejący ale równie pyszny
Powodzenia i smacznego! :)