Muffinki tiramisu

19 listopada 2012, dodał: mojkaz
Artykuł zewnętrzny

Z przepisu wychodzi około 10 – 12 babeczek

Składniki:
110 g masła
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej (proszku)
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto

Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiać, odłożyć na później.

Za pomocą miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy dodać suche składniki, likier i dokładnie wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao

Cukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

file1353335706



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...