Muffiny Pinacolada
Dla miłośników pinacolady coś extra , polecam :)
Składniki suche:
*190g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody
*60 g wiórków kokosowych
* 120g brązowego cukru
Składniki mokre:
* 320g jogurtu naturalnego – ok.250 ml
* 80 ml oleju
*1 jajko
* 1 łyżka rumu lub olejku rumowego
dodatkowo 1 puszka pokrojonego ananasa i kilka łyżek wiórek kokosowych
W osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre, następnie mokre dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką, by uzyskać w miarę jednolite aczkolwiek grudkowate ciasto. Do ciasta dodajemy ananas ( odkładamy tyle kawałków ile gniazd w naszej formie) i raz jeszcze mieszamy. Papilotki na muffinki wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kokosem i układamy po kawałku ananasa. Pieczemy ok.25 in w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)