Muffiny mocno czekoladowe płynne w środku
Według mnie ten przepis nadaje muffinom tego, czego zazwyczaj im brakuje – wilgotności. Aż chce się sięgnąć po następną!
Składniki na ok. 15 sztuk.
– 125 g masła
– tabliczka gorzkiej czekolady i 1/4 tabliczki mlecznej
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 90 ml wody
– 150 g mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 125 g cukru do wypieków
– 2 jajka
– 1/3 szklanki maślanki (lub kefiru)
– 1 łyżka oleju
Foremki na muffiny wysmarować masłem.
W rondelku (na małym ogniu) rozpuścić wodę, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Mieszać drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą wsypać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać do tego jajka roztrzepane z maślanką i olejem, w osobnej misce i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą. Mieszać.
Masę wylać do foremek (ja piekę bez bibułek muffiny, w foremkach silikonowych, więc nie wiem jak ten „wilgotny” przepis zachowałby się z bibułkami). Piec w 160ºC przez około 50min (lub krócej – w zależności od piekarnika – muffiny należy sprawdzać już po 30 minutach, by ich nie wysuszyć). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek muffiny: powinien być lekko wilgotny. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z foremek na metalową kratkę, wyrównać półkoliście górę nożem, jeśli jest krzywa i polać polewą czekoladową, wg poniższego przepisu.
Polewa:
60 g gorzkiej czekolady
30 g śmietany kremówki
Czekoladę i śmietanę umieścić nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.
Kiedy polewa będzie letnia, można ją rozsmarować na muffinach).
Można ładnie udekorować serduszkami z czekolady lub czymś innym.
SMACZNEGO!!!