Muffinki z ziarnami i orzechami
Składniki:
12 dag margaryny, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jabłka, płaska łyżeczka mielonego imbiru, 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szkl. wyłuskanych ziaren słonecznika, szkl. mleka, 2 jajka, tłuszcz do foremek.
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę wraz z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, imbir i orzechy. Wymieszać. Dodać słonecznik uprażony na suchej patelni. Mleko ubić z jajkami, Wymieszać z sypkimi produktami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy. Wlać zimną margarynę. Dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, nakładać łyżką ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec 25 min w temp. 200st.
Na jesienny podwieczorek polecam muffinki z pysznymi ziarenkami, bardzo zdrowe:)