Muffinki z żelkami
Składniki:
250g mąki
100g cukru
125g masła
2 jaja
200ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
200g żelków miśków
lukier
100g cukru pudru
3-5 łyżeczek soku z cytryny
Wykonanie:
Jaja rozkłócamy, masło topimy a następnie studzimy.
Łączymy śmietanę z jajami, olejkiem śmietankowym oraz masłem.
W misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).
Wlewamy do nich mokre składniki i mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami,
wypełniamy je do trzech czwartych wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut.
Przygotowujemy lukier – cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy 3-5 łyżeczki soku z cytryny,po czym mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Muffiny wyciągamy z piekarnika, studzimy, lukrujemy i układamy na każdej żelki,