Muffinki z serem i borówką
Składniki (ok. 12 szt.):
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
szklanka kefiru lub jogurtu, maślanki
szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
50 g borówki lub żurawiny
Dodatkowo:
250 twarogu (ja dodałam ser na sernik)
żółtko
Borówkę zasypujemy dwoma łyżkami cukru i podgrzewamy otaczając owoce w cukrze. Gdy borówka zacznie pękać zdjąć z ognia i wystudzić. Masło topimy i chłodzimy.
W oddzielnym naczyniu łączymy ser z żółtkiem (jeżeli twaróg nie jest słodzony należy dodać cukru do smaku).
Łączymy ze sobą składniki sypkie, następnie płynne (prócz twarogu!). Dodajemy płynne do sypkich i niedbale mieszamy. Ważne aby ciasta nie wyrabiać ponieważ wówczas muffinki mogą być puste w środku.
Do papilotek wkładamy na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera.
Pieczemy ok. 25-30 min w 180 st. Należy sugerować się wyglądem muffinek, muszą być rumiane!!
Muffinki wychodzą przepyszne, ser warstwowo stapia się z ciastem, a całość przełamuje kwaskowatość borówki.