Muffinki z serem i borówką

27 października 2012, dodał: Kosmala
Artykuł zewnętrzny

Składniki (ok. 12 szt.):

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

szklanka kefiru lub jogurtu, maślanki

szklanka mleka

2 jajka

szczypta soli

50 g borówki lub żurawiny

Dodatkowo:

250 twarogu (ja dodałam ser na sernik)

żółtko

Borówkę zasypujemy dwoma łyżkami cukru i podgrzewamy otaczając owoce w cukrze. Gdy borówka zacznie pękać zdjąć z ognia i wystudzić. Masło topimy i chłodzimy.

W oddzielnym naczyniu łączymy ser z żółtkiem (jeżeli twaróg nie jest słodzony należy dodać cukru do smaku).

Łączymy ze sobą składniki sypkie, następnie płynne (prócz twarogu!). Dodajemy płynne do sypkich i niedbale mieszamy. Ważne aby ciasta nie wyrabiać ponieważ wówczas muffinki mogą być puste w środku.

Do papilotek wkładamy na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera.

Pieczemy ok. 25-30 min w 180 st. Należy sugerować się wyglądem muffinek, muszą być rumiane!!

Muffinki wychodzą przepyszne, ser warstwowo stapia się z ciastem, a całość przełamuje kwaskowatość borówki.

    file1351343124



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...