Muffinki z lekkim kremem mascarpone i owocami

23 października 2012, dodał: klasa550
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży cukier wanilinowy
odrobina aromatu waniliowego
krem:
125g śmietanki 30% (do ubijania)
240g serka mascarpone (może być light)
1 płaska łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka ciepłej wody
Do dekoracji:
garść borówki amerykańskiej,można użyć również innych sezonowych owoców
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w jednaj misce i miksujemy do momentu pojawienia się pęcherzy na wierzchu ciasta.
2. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do 3/5 wysokości
Pieczemy babeczki w 190°C ok. 20 minut do momentu aż będą przyrumienione
3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy aż będzie całkowicie zimna
4. śmietankę wlewamy do miski i dodajemy do niej cukier; ubijamy je mikserem, ale nie na sztywno
W połowie ubitej śmietanki dodajmy serek i dokładnie „kręcimy” masę
5.dodajemy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy
6.wstawiamy krem do lodówki na 10-15 minut
7.schłodzonym kremem smarujemy wystudzone babeczki
8.dekorujemy

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży cukier wanilinowy

odrobina aromatu waniliowego

krem:

125g śmietanki 30% (do ubijania)

240g serka mascarpone (może być light)

1 płaska łyżka cukru pudru

1 płaska łyżeczka żelatyny

1 łyżka ciepłej wody

Do dekoracji:

garść borówki amerykańskiej,można użyć również innych sezonowych owoców

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w jednaj misce i miksujemy do momentu pojawienia się pęcherzy na wierzchu ciasta.

2. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do 3/5 wysokości

Pieczemy babeczki w 190°C ok. 20 minut do momentu aż będą przyrumienione

3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy aż będzie całkowicie zimna

4. śmietankę wlewamy do miski i dodajemy do niej cukier; ubijamy je mikserem, ale nie na sztywno

W połowie ubitej śmietanki dodajmy serek i dokładnie „kręcimy” masę

5.dodajemy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy

6.wstawiamy krem do lodówki na 10-15 minut

7.schłodzonym kremem smarujemy wystudzone babeczki

8.dekorujemy



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...