Muffinki z kaszy jaglanej

11 czerwca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Jeśli nie przepadasz za kaszami spróbuj przemycić je do diety pod postacią słodkości :)
Muffiny z dodatkiem zdrowej kaszy, to idealna przekąska w pracy – słodka, czekoladowa i … zdrowa!

proporcje na ok. 10 sztuk

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

garść rodzynek lub suszonej żurawiny lub posiekanych moreli

suche:

szklanka mąki (pszennej, razowej lub owsianej)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżki cukru

3 łyżki kakao (gorzkiego lub w wersji dla łasuchów pół na pół ze słodkim)

mokre:

1 szklanka mleka (ew. ciut więcej)

3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego

sok z połowy cytryny

ewentualnie: jagody/maliny/truskawki

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łączymy wszystkie mokre składniki na jednolitą masę. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki – mokre łączymy z suchymi i mieszamy, na koniec dodajemy kaszę oraz świeże oraz suszone owoce. Przekładamy do foremek lub papilotek i  pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut.