Muffinki z kaszy jaglanej
Jeśli nie przepadasz za kaszami spróbuj przemycić je do diety pod postacią słodkości :)
Muffiny z dodatkiem zdrowej kaszy, to idealna przekąska w pracy – słodka, czekoladowa i … zdrowa!
proporcje na ok. 10 sztuk
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
garść rodzynek lub suszonej żurawiny lub posiekanych moreli
suche:
szklanka mąki (pszennej, razowej lub owsianej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao (gorzkiego lub w wersji dla łasuchów pół na pół ze słodkim)
mokre:
1 szklanka mleka (ew. ciut więcej)
3 czubate łyżeczki mielonego siemienia lnianego
sok z połowy cytryny
ewentualnie: jagody/maliny/truskawki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łączymy wszystkie mokre składniki na jednolitą masę. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki – mokre łączymy z suchymi i mieszamy, na koniec dodajemy kaszę oraz świeże oraz suszone owoce. Przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut.