Muffinki wytrawne

18 listopada 2012, dodał: pieknabestiaa
Artykuł zewnętrzny

Na ciasto:

-2 szklanki mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki sody

-1 jajko

-1 szklanka mleka

-1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

-200 g pieczarek

-3 paróweczki

-100g sera żółtego

-1 cebula

-sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Pieczarki, cebulę, parówki kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Doprawiamy do smaku izostawiamy do wystygnięcia.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W miseczce roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko i olej.

W drugiej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, 2/3 startego sera żółtego, podsmażone dodatki.

Zawartość obu miseczek łaczymy ze sobą.

Gotowym ciastem wypełniamy foremki do muffinek w 3/4 wysokości i posypać resztą sera.

Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20-25 minut.

Smacznego :)