Muffinki wytrawne
Na ciasto:
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
-200 g pieczarek
-3 paróweczki
-100g sera żółtego
-1 cebula
-sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę, parówki kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Doprawiamy do smaku izostawiamy do wystygnięcia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W miseczce roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko i olej.
W drugiej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, 2/3 startego sera żółtego, podsmażone dodatki.
Zawartość obu miseczek łaczymy ze sobą.
Gotowym ciastem wypełniamy foremki do muffinek w 3/4 wysokości i posypać resztą sera.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20-25 minut.
Smacznego :)