Muffinki truskawkowe
Składniki:
200 g truskawek
100 g masła
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
Sól
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
100 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
100 g kwaśnej śmietany
100 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Łyżka soku z buraków lub czerwony barwnik spożywczy
Białe perełki do dekoracji
Tłuszcz i mąka do foremek
Truskawki umyj lub jeśli używasz mrożonych lekko rozmroź i pokrój bardzo drobno. Rozpuść masło. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą i szczyptą soli. Dodaj truskawki. Do roztrzepanego jajka dodaj cukier i cukier waniliowy i roztopione masło, jogurt i kwaśną śmietanę. Połącz obie masy. Foremki napełnij do ¾ wysokości. Piecz 25 minut na zloty kolor.
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem, posmaruj nimi muffinki. Na wierzch ułóż perełki.