Muffinki o korzennej nucie
składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki oleju
2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
1 łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
łyżka cynamonu
3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
orzechy włoskie
rodzynki
migdały
suszone śliwki
jabłka
Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto – prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 – 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.
Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować – ja robię własną polewę czekoladową i „układam” wzory z migdałów, posypki, sypię „śniegiem? czyli cukrem pudrem :)
Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie – można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)