Muffinki o korzennej nucie

15 listopada 2012, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki oleju
2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
1 łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
łyżka cynamonu
3 łyżki korzennej przyprawy do piernika
orzechy włoskie
rodzynki
migdały
suszone śliwki
jabłka

Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto – prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 – 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.

Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować – ja robię własną polewę czekoladową i „układam” wzory z migdałów, posypki, sypię „śniegiem? czyli cukrem pudrem :)

Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie – można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)

file1352980820



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...