Muffinki – murzynki z gruszkami
Artykuł zewnętrzny
Coraz bardziej lubię muffinki, szybko się robi i są pyszne!
składniki:
- 1 jajko
- 1 szkl. maślanki
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego (składniki odmierzam szkl. o poj. 250ml)
- kilka kropli olejku rumowego Delecta
- 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara
- 2 nieduże gruszki (u mnie Konferencje)
- 1 łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania:
Obie mąki przesiać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier, wymieszać. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę (potrzebujemy ok. 1 szkl. owoców), skropić sokiem cytrynowym. Jajko roztrzepać z maślanką i olejem, dodać aromat. Jednym ruchem wsypać składniki suche, lekko wymieszać – tylko tyle aby składniki trochę się połączyły (masa ma być grudkowata!) – dodać gruszki, zamieszać i wykładać łyżką porcje masy do foremki wyłożonej papilotkami. Piec 20 min. w temp. 170st. C. Po lekkim przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem albo polukrować, ale nie jest to konieczne.