Muffinki serniczkowe o smaku cappuccino
składniki:
80 g herbatników digestive, 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego, 2 jajka, pół szklanki śmietany kremówki, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2/3 szklanki cukru brązowego, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki likieru Bayleys (lub innego, np. kawowego).
Do dekoracji: 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kakao.
Ciasteczka kruszymy na drobny pył i wysypujemy nimi dna papilotek. Śmietanę podgrzewamy w małym rondelku i dodajemy kawę – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misce mieszamy ser, oba cukry, mąkę, likier, jaja i śmietanę z kawą. Miksujemy na gładką masę. Nakładamy do 4/5 wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 30-35 minut. Studzimy w piekarniku. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao.
Smacznego!