Muffinki jabłkowo-kokosowe
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- Wymieszać wszystko w jednej misce
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- Wymieszać łyżką. Do tego dodać:
- 1 bardzo duże potarte jabłko (albo 2 małe) (ja tarłam na dużych oczkach)
- 1/2 kostki (250g) roztopionego i przestudzonego masła/margaryny
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki kokosu (ja dałam trochę więcej)
Wszystko wymieszać, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie, tak by zostały grudki.
Nakładać do muffinkowych foremek (ja mam silikonowe, więc nie daję już papilotek). A gdyby ktoś chciał do samych papilotek to też nie wyjdzie… musi być forma muffinkowa,albo małe foremki. Oczywiście nie do pełna, tylko tak 2/3 objętości bo muffinki wyrosną jeszcze.
Następnie posypać je kokosem, a ja jeszcze dodatkowo dałam trochę kruszonki co miałam zamrożoną z poprzedniego ciasta.
Do piekarnika na 25 minut na 180-200 stopni.
Mnie wyszło 12 muffinek