Muffinki porzeczkowo-czekoladowe
Składniki (na ok. 15 muffinek)
Suche:
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Mokre
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki
* dodatkowo mile widziana tabliczka czekolady :)
Przygotowanie:
W pierwszym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. (Ciasto nie może być zbyt „gładkie”, bo muffinki wyjdą twarde)
Dodać porzeczki i lekko wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem.
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Na gorące muffinki nałożyć 2-3 kosteczki czekolady, którą rozprowadzamy po „szczycie” ciasta, gdy czekolada stanie się bardziej plastyczna (zacznie się rozpuszczać).
Muffinki podawać ostudzone.
Smacznego:))
Ps. Muffinki z owocami czerwonej porzeczki są jakby bardziej lekkie, a zarazem ożywcze (kwaskowe).
PolecaM.