Muffinki porzeczkowo-czekoladowe

26 października 2012, dodał: monstra
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na ok. 15 muffinek)

Suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Mokre
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki

* dodatkowo mile widziana tabliczka czekolady :)

Przygotowanie:

W pierwszym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. (Ciasto nie może być zbyt „gładkie”, bo muffinki wyjdą twarde)
Dodać porzeczki i lekko wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem.

Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Na gorące muffinki nałożyć 2-3 kosteczki czekolady, którą rozprowadzamy po „szczycie” ciasta, gdy czekolada stanie się bardziej plastyczna (zacznie się rozpuszczać).

Muffinki podawać ostudzone.
Smacznego:))

Ps. Muffinki z owocami czerwonej porzeczki są jakby bardziej lekkie, a zarazem ożywcze (kwaskowe).
PolecaM.

file1351288611



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...