Mozzarella w szynce zapiekana i faszerowana

9 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Wybaczcie ten rymowany tytuł, ale dziś mam fazę na rymowane przepisy :)

Tego jednak rymować nie będę – kiedyś mi tą mozzarellkę zrobiła kumpela i bardzo mi posmakowała. Raczej polecam na kolację, niż obiad.

Potrzebujemy:

– 4 sery mozzarella (chodzi mi o te najczęściej spotykane, okrągłe, po 125 g)

– pesto  (zwykle widuję w słoiczkach)

– czerwona papryka

– suszony tymianek

– 4 duże plastry szynki

Przygotowanie:

piekarnik włączamy i nastawiamy na 220 stopni.

każdą mozzarellę wyciągamy z opakowania, osuszamy, przekrajamy na pół

– paprykę myjemy, przekrajamy, oczyszczamy z pestek, drobniutko kroimy, albo rozdrabniamy w malakserze i nakładamy na połówki sera (te dolne)

– posypujemy roztartym tymiankiem i nakładamy na dolne połówki, połówki górne :)

– serki owijamy plastrami szynki, układamy na talerzach żaroodpornych

– naczynia wkładamy do piekarnika, zapiekamy około 10 minut

Do tego dokładam podpieczone bułeczki – po prostu wstawiam  je do piekarnika na 2 minuty – i je podaję razem z mozzarellkami.

Należy tylko uważać na gorące talerze – są naprraaawdę gorrrrące! Przydadzą się podkładki :)

Smacznego!

file1307652564



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz