Możliwości wykorzystania sosu sojowego

8 stycznia 2013, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Do tej pory sos sojowy wykorzystywałam w kuchni wyłącznie do sushi. Gdy trafiłam na sos Kikkoman, postanowiłam zgłębić swoją wiedzę na temat możliwości wykorzystania sosu. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że można go stosować do sałatek, duszonych warzyw, sporządzania domowych marynat.

Buteleczka o pojemności 150 ml jest pełna przejrzystego,brązowego płynu. Niby taki niepozorny, a w kuchni potrafi zdziałać cuda.

Sosem z powodzeniem przyprawimy kurczaka i rybę. Nada on niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Pokropiłam sosem Kikkoman kawałki kurczaka i posypałam je ulubioną przyprawą. Odstawiłam na godzinę do lodówki, po czym udusiłam z warzywami. Smak i aromat niepowtarzalny.

Jest idealnym dodatkiem do dań kuchni chińskiej np. sajgonek:

Niezastąpiony jako dodatek do sushi.

Można jednak stosować go nie tylko w kuchni orientalnej.
Stałam się wielką miłośniczką tego sosu i na pewno uzupełnię zapasy, jak ten się skończy.

Warto wiedzieć, że sos został wykonany  w tradycyjnym sposób poprzez warzenie z naturalnych składników:   soi, pszenicy, wody i soli.
Bez dodatku syntetycznych barwników i aromatów.

Butelka 150 ml. kosztuje ok. 10 PLN.

Strona producenta: http://www.kikkoman-europe.com/en/

 

Testowała:

Margaretkaw – Z przyjemnością przetestuję produkty kulinarne i nie tylko. Gotowanie jest jedną z moich pasji.
Prowadzi bloga: http://przepisownik.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...