Do tej pory sos sojowy wykorzystywałam w kuchni wyłącznie do sushi. Gdy trafiłam na sos Kikkoman, postanowiłam zgłębić swoją wiedzę na temat możliwości wykorzystania sosu. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że można go stosować do sałatek, duszonych warzyw, sporządzania domowych marynat.
Buteleczka o pojemności 150 ml jest pełna przejrzystego,brązowego płynu. Niby taki niepozorny, a w kuchni potrafi zdziałać cuda.
Sosem z powodzeniem przyprawimy kurczaka i rybę. Nada on niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Pokropiłam sosem Kikkoman kawałki kurczaka i posypałam je ulubioną przyprawą. Odstawiłam na godzinę do lodówki, po czym udusiłam z warzywami. Smak i aromat niepowtarzalny.
Jest idealnym dodatkiem do dań kuchni chińskiej np. sajgonek:
Niezastąpiony jako dodatek do sushi.
Można jednak stosować go nie tylko w kuchni orientalnej.
Stałam się wielką miłośniczką tego sosu i na pewno uzupełnię zapasy, jak ten się skończy.
Warto wiedzieć, że sos został wykonany w tradycyjnym sposób poprzez warzenie z naturalnych składników: soi, pszenicy, wody i soli.
Bez dodatku syntetycznych barwników i aromatów.
Butelka 150 ml. kosztuje ok. 10 PLN.
Strona producenta: http://www.kikkoman-europe.com/en/
Testowała:
Margaretkaw – Z przyjemnością przetestuję produkty kulinarne i nie tylko. Gotowanie jest jedną z moich pasji.
Prowadzi bloga: http://przepisownik.blogspot.com/