Możliwości wykorzystania sosu sojowego

8 stycznia 2013, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Do tej pory sos sojowy wykorzystywałam w kuchni wyłącznie do sushi. Gdy trafiłam na sos Kikkoman, postanowiłam zgłębić swoją wiedzę na temat możliwości wykorzystania sosu. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że można go stosować do sałatek, duszonych warzyw, sporządzania domowych marynat.

Buteleczka o pojemności 150 ml jest pełna przejrzystego,brązowego płynu. Niby taki niepozorny, a w kuchni potrafi zdziałać cuda.

Sosem z powodzeniem przyprawimy kurczaka i rybę. Nada on niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Pokropiłam sosem Kikkoman kawałki kurczaka i posypałam je ulubioną przyprawą. Odstawiłam na godzinę do lodówki, po czym udusiłam z warzywami. Smak i aromat niepowtarzalny.

Jest idealnym dodatkiem do dań kuchni chińskiej np. sajgonek:

Niezastąpiony jako dodatek do sushi.

Można jednak stosować go nie tylko w kuchni orientalnej.
Stałam się wielką miłośniczką tego sosu i na pewno uzupełnię zapasy, jak ten się skończy.

Warto wiedzieć, że sos został wykonany  w tradycyjnym sposób poprzez warzenie z naturalnych składników:   soi, pszenicy, wody i soli.
Bez dodatku syntetycznych barwników i aromatów.

Butelka 150 ml. kosztuje ok. 10 PLN.

Strona producenta: http://www.kikkoman-europe.com/en/

 

Testowała:

Margaretkaw – Z przyjemnością przetestuję produkty kulinarne i nie tylko. Gotowanie jest jedną z moich pasji.
Prowadzi bloga: http://przepisownik.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów,...
Trening na prawidłowy oddech w czas…
Znajdź miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Najlepiej gdy...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Mieliśmy taki problem przy remocie u babci. Przede wszystkim trzeba było zapewnić tam wygodę...
Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Wracacie do takich dawnych klasycznych potraw? Js uwielbiam taką zupę z buraczkami i włoszczyzną,...