Moskol

30 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1 kg ziemniaków, 1 łyżka soli lub przyprawy Kucharek Smak zimy, 1 szklanka  maślanki lub kwaśnego mleka, ½ kg mąki, sól

Ziemniaki obrać, opłukać ugotować i zemleć lub dobrze utłuc. Dodać maślankę lub kwaśne mleko, przyprawę lub sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z boczkiem, masłem albo bryndzą.

Obecnie moskala pieką gospodynie w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, a następnie kroją na porcje.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przedłużyć i zagęścić rzęsy w d…
W dzisiejszych czasach, gdy mamy na wyciągnięcie ręki wiele zabiegów upiększających i kosmetyków, warto...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów,...
Trening na prawidłowy oddech w czas…
Znajdź miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Najlepiej gdy...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Mieliśmy taki problem przy remocie u babci. Przede wszystkim trzeba było zapewnić tam wygodę...