Moskol

30 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1 kg ziemniaków, 1 łyżka soli lub przyprawy Kucharek Smak zimy, 1 szklanka  maślanki lub kwaśnego mleka, ½ kg mąki, sól

Ziemniaki obrać, opłukać ugotować i zemleć lub dobrze utłuc. Dodać maślankę lub kwaśne mleko, przyprawę lub sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z boczkiem, masłem albo bryndzą.

Obecnie moskala pieką gospodynie w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, a następnie kroją na porcje.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...