Morwa czarna na zdrowie – właściwości i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Morwa czarna na zdrowie – właściwości i zastosowanie

24 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Kto dziś pamięta, że w latach 50-tych morwy sadzono w Polsce masowo? Chcieliśmy zostać światowym potentatem w produkcji jedwabiu – liście morwy to przysmak jedwabników. Dzisiaj drzew zostało niewiele… A morwa czarna nie występuje. A szkoda, bo owoce morwy czarnej bardzo soczyste, o słodko-kwaśnym smaku są wykorzystywane do wyrobu marmolady, syropu i alkoholi.

Warto wiedzieć

Morwa czarna (Morus nigra L.) to gatunek drzewa z rodziny morwowatych (Moraceae), osiągający wysokość od 10 do 15 m w zależności od warunków w jakich wzrasta. Ma charakterystyczny, krótki pień i okrągławą koronę. Występuje dziko w Azji Mniejszej. Uprawiana jest w Europie południowej oraz w Ameryce Północnej w regionach o łagodnym klimacie. W formie zdziczałej spotyka się ją często w Hiszpanii i we Włoszech. Z historycznych zapisków wiadomo, że Karol Wielki nakazał wprowadzenie jej do uprawy na północ od Alp. W Polsce nie występuje. Ponieważ niektóre odmiany uprawianej i dziczejącej u nas morwy białej (M. alba) mają po dojrzeniu fioletowo-czarne owocostany – często są mylnie uznawane za morwę czarną. Morwa czarna brudzi palce i języki, zostawia plamy nie do sprania na koszulkach, ale też jest smaczna i zdrowa.
Owoce morwy czarnej są kulistego lub owalnego kształtu i osiągają długość do 2 ,5 cm. Owocostany przypominają z wyglądu jeżyny: są zbudowane kilkudziesięciu bardzo drobnych orzeszków, otoczonych mięsistymi listkami okwiatu. Owoce te są bardzo soczyste, ciemnoczerwone, o słodko-kwaśnym smaku i dojrzewają przeważnie w  sierpniu.
Morwa czarna zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy). Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów. Zawierają kwasy (cytrynowy, jabłkowy) karoteny, kwas foliowy. To również źródło antocyjanów, pektyn, soli mineralnych, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Owoce morwy są niskokaloryczne – 10 dag z morwy białej dostarcza 67 kcal, a z czarnej zaledwie 64 kcal.
morwa
Z owoców morwy czarnej sporządza się smaczne dżemy, marmolady, wykorzystuje się je do produkcji alkoholi oraz syropów, soków, kompotów i wina. Z 10 kg owoców otrzymuje się 6–7 litrów soku, który po fermentacji daje smaczny, lekki trunek. Owoce można też suszyć i kandyzować. W północnej Azji wysuszone i zmielone owoce dodaje się do wypiekanego chleba. W górskich wioskach Armenii i Kurdystanu, gdzie trudno o cukier i witaminy, owoce morwy czarnej od niepamiętnych czasów suszyło się jak morele i figi – stanowiły zdrowe uzupełnienie ubogiej diety.

Właściwości zdrowotne

W wieku XVI jagody, kora oraz liście morwy czarnej były szeroko stosowane w medycynie ludowej. Jagody nadawały się świetnie na problemy związane z różnego rodzaju zapaleniami oraz w celu zahamowania krwawienia. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej preparat otrzymywany z owoców morwy stosuje się w stanach zapalenia tkanki kostnej i okołostawowej. Medycyna wschodnia zalecała niedojrzałe owoce morwy przy biegunce, a dojrzałe przeciwko nieżytowi żołądka i jelit oraz przy kolkach żołądkowych. Napar z dojrzałych owoców to doskonały środek napotny, rozpuszczający śluz, moczopędny, łagodnie przeczyszczający. Korę z drzewa morwowego stosowano na bóle zębów, natomiast liście były używane na ukąszenia węży lub jako antidotum na zatrucie tojadem mocnym.
Obecnie morwa czarna stosowana jest w przypadkach raka piersi, raka jajnika, zapalenia nadkłykcia bocznego kości ramiennej (łokieć tenisisty). W lecznictwie świeżo wyciśnięty sok z korzeni morwy ma właściwości przeciwrobaczne, likwiduje glisty w przewodzie pokarmowym. Odwary z gałązek i korzeni leczą kaszel, astmę i bronchit oraz posiadają właściwości moczopędne. Nalewka na liściach wspomaga leczenie grypy, anginy i przeziębienia dzięki swym właściwościom przeciwgorączkowym.
soczek
Owoce wykazują właściwości pobudzające trawienie. Są środkiem lekko przeczyszczającym, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach. Działają również wykrztuśnie.
Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierającej więcej żelaza od białej, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jadać cukrzycy i osoby ze skłonnością do nadwagi.
Sok z owoców morwy działa pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Ma właściwości przeciwkrwotoczne i krwiotwórcze dlatego stosowany jest w krwawieniach poporodowych, menstruacyjnych i w anemii. Morwowe soki i syropy zalecane są także przy dolegliwościach serca, arytmii, tachykardii, częstoskurczu, miażdżycy tętnic. Zalecane jest również spożywanie większej ilości świeżych owoców morwy w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Syrop z owoców morwy jest smacznym napojem orzeźwiającym, zasobnym w kwasy organiczne. Sok z owoców morwy czarnej skutecznie gasi pragnienie. Zaleca się go przy wysokiej gorączce oraz jako środek pobudzający apetyt. Zewnętrznie soku tego można używać jako płukanki przy zapaleniu migdałków, w stanach zapalnych jamy ustnej oraz przy owrzodzeniach. Morwowe soki i syropy zalecane są także przy suchym kaszlu, bronchicie, astmie oskrzelowej i chorobach nerek.
Nalewkę z owoców można stosować jako środek wzmacniający organizm oraz “dokarmiający” krew. Morwę czarną można łączyć z takimi chińskimi ziołami jak wu wei zi lub he shou wu. Można również spożywać świeże owoce morwy czarnej. Można też używać soku w przypadkach owrzodzeń jamy ustnej oraz bólów gardła.
Chińskie kobiety na wsi do dziś wykorzystują morwę dla urody, przygotowując smarowidło z jej kwiatów i z wyciśniętego z owoców olejku. Taki krem, stosowany niegdyś przez gejsze, pomaga pozbyć się piegów i innych przebarwień, a także wygładza skórę.
Sok naturalny z owoców: dojrzałe owoce morwy czarnej umyć, oczyścić z szypułek i osączyć. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie lekko osłodzić dla lepszego smaku. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu. Jest nie tylko smaczny – także wzmacnia organizm, można go dodawać do herbaty przy przeziębieniach, a także używać jako płukanki przy owrzodzeniach jamy ustnej i bólach gardła.
Napar z suszonych owoców: 2 łyżki stołowe rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na godzinę, odcedzić. Pić po 1/3 szklanki przed posiłkami. Pomaga przy przeziębieniu z gorączką, grypie, kaszlu. Jest środkiem napotnym.
Odwar z suszonych owoców: Łyżkę stołową rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku, podgrzewać na maleńkim ogniu przez 15 minut, odcedzić. Można dodać odrobinę miodu. Pić ciepły. To doskonały środek napotny, a także lekko moczopędny – pomaga między innymi przy obrzękach i opuchliźnie, regulując gospodarkę wodną organizmu.
Nalewka z owoców: Garść umytych, oczyszczonych z szypułek i osączonych owoców zalać czystym spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Potem płyn zlać i odcedzić przez gazę. Pić po kieliszku po posiłkach na wzmocnienie organizmu i przy przeziębieniach.
Materiały:
www.naturaity.pl, www.e-ziola.info, www.zielnik.herbs2000.com, www.1000rad.pl,
www.lawendowydom.blogspot.com

 zobacz również:

  1. Co to są owoce goji?
  2. Owoce na diecie – tak czy nie?
  3. Dieta owocowa – jakie owoce jeść?
  4. Owoce acai – właściwości

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Morwa czarna na zdrowie – właściwości i zastosowanie

  1. avatar janusz pisze:

    morwa to samosiejka wystarczy posadzic owoce morwy na jesien w donicy a na wiosne wystartuje male drzewko , ziemia moze byc piasek jest odporne na mrozy .Mieszkam w Canadzie to zimy sa ostre ale morwa to znosi .

  2. avatar Krzysiek pisze:

    Potwierdzam w Opolu jest też 5 miejsc gdzie występuje morwa czarna, i potwierdzam plamy ptaków delektujących się nią są 10 krotnie trudniejsze do usunięcia niż po jagodach.

  3. avatar TOMASZ F pisze:

    Drzewa czarnej i białej morwy kiedyś sadzono obok szkół , tak jak wcześniej już pisano jest w Warszawie jest tez przy szkole podstawowej w Gdańsku Oliwie naprzeciw najdłuższego „falowca” pamiętam jak jeździłem tam na kolonie i pierwszy raz w życiu jadłem te owoce zrywając je nawet z drugiego piętra (rosły zaraz obok okien)

  4. avatar Piotr Pawlik pisze:

    Morwa czarna jest super i to nie tylko w smaku. Skąd są informacje, że w Polsce nie rośnie, jeżeli ja sam znam przynajmniej 3 miejsca gdzie rośnie. Na pewno nie jest to biała, bo wygląda jak czarna, jest czarna i barwi wszystko od palców po ubrania na ciemny fiolet, który ciężko zmyć. Pomaga cytryna bo proszek czy płyn nie działa. :)

    • avatar Krzysztof1107 pisze:

      Wiem, ze w Polsce rosnie morwa czarna. W Lomzy przed laty znalem taki duzy ogrog, gdzie byly same drzewa morwowe, tym roku zamowilem w sklepie ” sadowniczy ” morwe w belotach biala i czarna do posadzenia na poczatku pazdziernika. Poczekam 15 lat na pierwsze owoce, dlatego bardzo prosze Pana Piotra Pawlika, aby zechcial wyjawic mi jedno z miejsc, gdzie rosnie i owocuje to cudowne drzewko? – Odwzajemnie sie skutecznym odplamiaczem do plam po owocach, pozdrawiam :)

  5. avatar beatakubik pisze:

    W kanadzie w moim miescie rosnie kolo mnie az 10 drzewekjuz maja zielone owoce, niedlugo dojrzeja,juz nie moge doczekac sie zbiorow.

  6. avatar iza pisze:

    Lokalizacja: Warszawa, osiedle Służew nad Dolinką, teren przy szkole podstawowej nr 46. Odmiany: morwa biała, morwa czarna. Wysokość drzew wskazuje na ich sędziwy wiek. Smak mojego dzieciństwa :)))

  7. avatar iza pisze:

    W Warszawie, na osiedlu Służew nad Dolinką, pod szkołą nr 46 rosną wysokie morwy czarne i białe, posadzone przeszło pół wieku temu. Wychowałam się tutaj i jest to dla mnie jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Dziś moje dzieci także wdrapują się na te drzewa i raczą ich owocami :)

  8. avatar Kasia pisze:

    U mnie na podwórku rosną morwy, dwie czarne i biała. Owoce są bardzo smaczne, ale i uciążliwe. Przez dobry miesiąc spadają i ciągle jest brudno, można zapomnieć o wywieszeniu prania. Ptaki uwielbiają te owoce a one niestety przyspieszają trawienie. Ubranie zabrudzone sokiem jest do wyzucenia.

    • avatar ja pisze:

      Nieprawda, właśnie wyprałam białe spodnie (zabrudzone owocami czarnej morwy) po uprzednim zastosowaniu na plamy odplamiacza. Po plamach ani śladu!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...