Morszczuk z masłem i anchois

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 4 małe kawałki filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • Sól
  • pieprz mielony
  • sok z ½ cytryny
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 4 filety anchois
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić. Przekroić na 4 cieniutkie plasterki. Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .

Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć. Posolić , popieprzyć. Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .

Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .

file1269594569



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...