Montignac w górach

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 kg kiszonej (bez marchwi) kapusty

15 dkg pieczarek

10 dkg cebuli

3 duże ząbki czosnku

30 dkg piersi z kurczaka

½ łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

½ łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)

100 ml śmietany 18%

¼ łyżeczki soli

Marynata:

½ łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki octu winnego jabłkowego

½ łyżeczki zmielonych ziaren białej gorczycy

½ łyżeczki żółtej mieszanki przyprawowej curry

¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki suszonego rozmarynu

oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Z podanych składników przygotować marynatę. Każdą (pojedynczą) z piersi kurczaka podzielić na 3 części. Włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.

Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć prze 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/3 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/3 kapusty, mięso z koncentratem i resztę kapusty. Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch „zapiekanki”. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię.

Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.

Smacznego!

file1258474987