Montignac w górach
1 kg kiszonej (bez marchwi) kapusty
15 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
3 duże ząbki czosnku
30 dkg piersi z kurczaka
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
100 ml śmietany 18%
¼ łyżeczki soli
Marynata:
½ łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu winnego jabłkowego
½ łyżeczki zmielonych ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki żółtej mieszanki przyprawowej curry
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
Z podanych składników przygotować marynatę. Każdą (pojedynczą) z piersi kurczaka podzielić na 3 części. Włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć prze 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/3 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/3 kapusty, mięso z koncentratem i resztę kapusty. Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch „zapiekanki”. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię.
Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.
Smacznego!