Moje ziemniaczane pieczonki

16 marca 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 10 szt. jednakowej wielkości małych ziemniaków,
  • 10 plasterków wędzonego boczku,/długie plasterki/
  • przyprawa do ziemniaków,
  • sól wg.uznania.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać,włożyć do garnka z wodą,lekko osolić i ugotować na pół miękko nie dłużej jak 15 minut.Odcedzić i ostudzić.

Ziemniaki oprószyć przyprawą i każdy zawinąć w plasterek boczku,włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki i piec w piekarniku o temp. 180 stopni do momentu zarumienienia boczku.

Ziemniaki najbardziej smakują z dipem z serka czosnkowego, wyciśniętego czosnku – 2 ząbki i ogórka zielonego startego na tarce jarzynowej wszystko mieszamy i polewamy pieczonki.

Smacznego!

file1300295861