Moje Spaghetti carbonara
Artykuł zewnętrzny
Smakowite carbonara.
Składniki
- 500 gram makaronu spaghetti
- 15 dkg wędzonego chudego boczku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka serka mascarpone
- 4 żółtka
- 200 gram śmietany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 dkg sera parmezan
- 10 dkg sera żółtego
- bazylia suszona 1/4 łyżeczki
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente, boczek pokroić, podsmażyć, pod koniec dodać posiekany drobniutko czosnek i zeszklić przez minutę.
Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Starty ser wymieszać ze śmietaną i roztrzepanymi żółtkami i bazylią, dokładnie wymieszać.
Wlać wszystko do boczku, mieszając – uwaga nie może się zagotować, bo może się zwarzyć – tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.
Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.
Smacznego.