Moje Spaghetti carbonara

26 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smakowite carbonara.

Składniki
  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 15 dkg wędzonego chudego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 gram śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera parmezan
  • 10 dkg sera żółtego
  • bazylia suszona 1/4 łyżeczki

Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente, boczek pokroić, podsmażyć, pod koniec dodać posiekany  drobniutko czosnek i zeszklić przez minutę.

Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Starty ser wymieszać ze śmietaną i roztrzepanymi żółtkami i bazylią, dokładnie wymieszać.

Wlać wszystko do boczku, mieszając – uwaga nie może się zagotować, bo może  się zwarzyć – tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.

Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.

Smacznego.

file1267140968