Moje Chilli Con Carne
Artykuł zewnętrzny
- mięso wołowe mielone ( 400 gram )
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- puszka fasoli czerwonej
- ryż dwa woreczki
- ser żółty tarty ( np.Gouda )
- ząbek czosnku
- pół cebuli białej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawa do chilli con carne
- dodatek – kilka chipsów nachos
- około 125 ml wody
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,na początku podsmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.Po chwili dodajemy mięso oraz sól i pieprz.Po około 5 minutach zmniejszamy gaz i do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę.Mieszamy dokładnie , po 2 minutach dodajemy wodę oraz mieszankę przypraw do chilli con carne.Wszystko dokładnie mieszamy i całość dusimy na małym ogniu około 10 minut.W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.Ryż wykładamy do głebokich talerzy , dodajemy nasz sos mięsny posypujemy serem i dajemy do mikrofalówki na minutkę.Jako dodatek polecam Nachos.Smacznego