Szybki tort śmietanowy prosty do zrobienia
Artykuł zewnętrzny
Smakowity torcik, polecam.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Krem
- śmietana 30% 1 litr
- konfitura morelowa 1 słoiczek
- cukier waniliowy 2 opak.
- zagęstnik fix do śmietany 2 szt
Poncz:
- woda przegotowana 1 szklanka
- cukier do smaku
- 3/4 szklanki soku z mirabelek
- ewentualnie sok z cytryny
- spirytus 3-4 łyżki
- owoce, mandarynki, brzoskwinie, wiśnie kandyzowane, ananas.
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem, wymieszanym z wanilią, dodać żółtka, dalej ubijać.
Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przełozyć ciasto do tortownicy.
Piec w 180 st C około 35-40 min.
Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem.ostatni blat włożyć do tortownicy, posmarować konfiturą morelową.przełożyć bitą śmietaną, wierzch posmarować śmietaną,udekorować owocami i pozostałą śmietaną.
Wykonanie masy:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fixy i cukier waniliowy(niczym nie słodzić).
Smacznego.