Szybki tort śmietanowy prosty do zrobienia

26 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smakowity torcik, polecam.
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Krem

  • śmietana 30% 1 litr
  • konfitura morelowa 1 słoiczek
  • cukier waniliowy 2 opak.
  • zagęstnik fix do śmietany 2 szt

Poncz:

  • woda przegotowana 1 szklanka
  • cukier do smaku
  • 3/4 szklanki soku z mirabelek
  • ewentualnie sok z cytryny
  • spirytus 3-4 łyżki
  • owoce, mandarynki, brzoskwinie, wiśnie kandyzowane, ananas.

Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem, wymieszanym z wanilią, dodać żółtka, dalej ubijać.
Na końcu dodać obie mąki wymieszane  z proszkiem do pieczenia.
Przełozyć ciasto do tortownicy.
Piec w 180 st C około 35-40 min.
Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem.ostatni blat włożyć do tortownicy, posmarować konfiturą morelową.przełożyć bitą śmietaną, wierzch posmarować śmietaną,udekorować owocami i pozostałą śmietaną.
Wykonanie masy:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fixy i cukier waniliowy(niczym nie słodzić).

Smacznego.

file1267141230



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz