Mój jarzębiaczek
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg jarzębiny zerwanej po przymrozkach
- 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny.
Wykonanie:
Owoce sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika – podpiec chwilę pilnując żeby się nie spaliły.
Przełożyć do dużego słoja, zasypać cukrem,wycisnąć sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.
Słój postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres 4 tygodni.
Po tym czasie dokładnie przecedzić i zlać do butelek.
Smacznego!
Na załączonej fotce są moje jeszcze inne nalewki – przepisy wkrótce:)
a jarzębiaczek w pierwszej butelce po prawej stronie.