Mój jarzębiaczek

25 stycznia 2011,
dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny zerwanej po przymrozkach
  • 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

Owoce sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika – podpiec chwilę pilnując żeby się nie spaliły.

Przełożyć do dużego słoja, zasypać cukrem,wycisnąć sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.

Słój postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres 4 tygodni.

Po tym czasie dokładnie przecedzić i zlać do butelek.

Smacznego!

Na załączonej fotce są moje jeszcze inne nalewki – przepisy wkrótce:)

a jarzębiaczek w pierwszej butelce po prawej stronie.

file1296149228



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.