Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni

29 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

Czas : 5 dni

Składniki :

  • 3 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
  • 1 słoik suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
  • 20 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 1,5 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
  • pieprz grubo  mielony kolorowy
  • miód
  • 3 łyżki masła
  • sos sojowy
  • 3 cebule

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami. Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ) w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,

Drugiego dnia namoczyć i ugotować  grzyby. Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty. Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby  ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez  2 godziny  trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem. Zostawić w chłodzie do następnego dnia .

Trzeciego dnia  doprawić do smaku  pieprzem, miodem , sosem sojowym. Dodać podsmażoną na złoto  na kilku łyżkach oleju cebulę .

Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .

Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować. Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by się nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .

Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą, jako dodatek do pieczonych mięs itp . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas.

Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

file1293608013