Moc owoców i warzyw

11 sierpnia 2011, dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

Nie od dzisiaj wiadomo, jak wiele korzyści niesie za sobą dieta bogata w warzywa i owoce. Obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie ryzyka chorób serca, udaru mózgu i prawdopodobnie niektórych nowotworów to tylko niektóre z zalet.
Owoce i warzywa zawierają różne mieszaniny składników odżywczych. Mogą działać jako silne przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, np. borówki, brokuły, pomidory.
Odpowiednio skomponowane diety owocowo warzywne może stosować praktycznie każdy. Osobom otyłym pomogą zgubić zbędne kilogramy, a chorym przyniosą poprawę zdrowia.

Dlaczego są tak ważne? Oto przykłady!

  • Ananas – Zmniejsza krzepliwość krwi, chroni serce i naczynia krwionośne. Reguluje trawienie. Zmniejsza gorączkę i ból gardła.
  • Arbuz – Działa moczopędnie, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zapobiega zawałowi serca.
  • Borówki – zawierają flawonoidy, które poprawiają krążenie krwi i pomagają chronić przed zakażeniami.
  • Brokuły – bogate w przeciwutleniacze witaminę C i beta-karoten, a także kwas foliowy, który może chronić przed chorobami serca i rakiem.
  • Buraki – Doskonały produkt odtruwający.
  • Brzoskwinia – Dobre źródło witaminy C, selenu i beta-karotenu. Chroni przed chorobami serca.
  • Cytryna – bogata w witaminę C. Wzmacnia odporność.
  • Grejpfrut – Obniża poziom cholesterolu.
  • Gruszka – dodaje energii, ma dużo kwasu foliowego i Wit. C. Skuteczna w przypadku długotrwałych zaparć.
  • Jabłko – Doskonały środek odtruwający; stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • Limona – bogata w witaminę C. Dobre źródło bioflawonoidów.
  • Mango – Znakomity owoc oczyszczający. Wzmacnia układ odpornościowy. Zalecany okresie rekonwalescencji.
  • Marchew – pomaga w trawieniu i oczyszcza skórę.
  • Melon – Działa moczopędnie i przeciwobrzękowo.
  • Ogórek – ma właściwości moczopędne, łagodzi reumatyzm przez wypłukiwanie kwasu moczowego z organizmu. Pomaga leczyć problemy skórne. Obniża poziom cholesterolu. Składnik wszystkich diet odchudzających.
  • Papaja – zawiera papainę, doskonały lek na niestrawność.
  • Pomarańcza – znakomite źródło Wit. C Łagodzi objawy przeziębienia.
  • Pomidory – bogate w likopen, silny przeciwutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Rzeżucha – bogata w witaminy C, E i beta-karoten, zawiera też jod. Służy oczyszczaniu wątroby i nerek.
  • Seler – dobry środek odtruwający, ma dużo substancji koniecznych dla funkcjonowania układu nerwowego. Działa alkalizująco.
  • Szpinak – wspaniale oczyszcza; pomaga zwalczać zaparcia i pobudza trawienie. Nie jedz go jednak za często, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, sprzyjający powstawaniu kamicy nerkowej.
  • Truskawki – mają mnóstwo witaminy C i błonnik. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Zapobiegają miażdżycy.
  • Winogrona – bogate w potas, hamują produkcje śluzu w jelitach, dobrze oczyszczają skórę, wątrobę, jelita i nerki. Jest w nich bor, który wpływa na poziom estrogenów we krwi.