Najnowsze doniesienia naukowców z Uniwersytetu w Muenster mówią, że zmniejszenie kalorii w diecie o jedną trzecią poprawia pamięć.
Uczeni przeprowadzili testy na 50 osobach ok. 60. roku życia. Badane osoby podzielono na trzy grupy – pierwsza była na dobrze zbilansowanej diecie, druga spożywała więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż przewiduje to norma, a trzecia grupa była na diecie o obniżonej kaloryczności.
Pacjenci wykonywali testy pamięciowe na początku badań i po trzech miesiącach. Okazało się, że zdolności pamięciowe dwóch pierwszych grup nie uległy zmianie, zaś osoby jedzące mniej kaloryczne posiłki uzyskały lepsze wyniki w testach. Naukowcy są przekonani, że poprawa pamięci była związana z obniżeniem poziomu energetyczności diety, a co za tym idzie insuliny oraz związków odpowiedzialnych za stany zapalne, które szkodzą komórkom nerwowym.
Justyna Marszałkowska-Jakubik
www.e-prolinea.pl
news za: Proceedings of the National Academy of Sciences