Młode ziemniaki z cukinią na parze i gołąbkowym sosem czyli wakacyjny obiad bez wysiłku
Danie proste i szybkie. Bardzo smaczne. Wakacyjne :) Idealne kiedy chce nam się coś przekąsić a za bardzo nie chce gotować oraz za bardzo warunków ku temu brak (czytaj 1 palnik maszynki do gotowania :)
Składniki:
10szt młodych ziemniaków
3 cukinie
1 słoik gołąbków (są fajne bo właściwie są to pulpeciki w sosie o smaku gołąbków)
sól, pieprz
czosnek suszony świeżo mielony
ulubiona mieszanka ziół
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Na garnku w którym gotują się ziemniaki stawiamy np. metalowy durszlak lub inne naczynie do gotowania na parze i wrzucamy do niego pokrojoną w centymetrowe talarki cukinię, którą posypujemy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy przykrywką. Ziemniaki młode ugotują się szybko, cukinię sprawdzamy co jakiś czas i mieszamy, ma lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrna (nie cierpię rozgotowanych warzyw brr!). W oddzielnym garnku przygrzewamy gołąbki.
Na talerzu układamy ziemniaki, mięso oraz cukinię, którą polewamy obficie sosem gołąbkowym.