Młoda kapusta z pomidorami

15 maja 2021, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Młode warzywa są najpyszniejsze!

składniki:

  • 1 niezbyt duża główka młodej kapusty,
  • 2 świeże, dość duże pomidory,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • do smaku: sól, cukier, tymianek suszony, pieprz mielony,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %

sposób przygotowania: Warzywa umyć, oczyścić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i koperek (razem z łodyżkami) posiekać, kapustę grubo poszatkować. W dużym rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie a następnie wlać 1,5 szkl. wody i zagotować mieszając. Dodać kapustę, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, dusić ok. 10 min. aż zmięknie, ale będzie jędrna. Dodać pomidory, koncentrat i połowę koperku. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić jeszcze 5 min.. Podawać posypaną resztą koperku. Do tego kawałek świeżego pieczywa albo młode ziemniaczki….pycha

file1300202149

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stany lękowe
Stany lękowe to może być objaw początku depresji, moim zdaniem warto iść...
Zdrowe połączenia produktów
Miejmy nadzieję, że jeśli np. pół godz. po sałatce zjemy obiad z tłuszczem...
Jak ludzie dobierają się w pary?
Sporo osób dziś jednak patrzy na status i majątek partnera, jeśli chodzi o poważne...
Metylowane witaminy
Już była "lewoskrętna" witamina C, po czym okazało się, że witamina C jest właśnie...