Młoda kapusta w śmietanie

8 października 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kapusta młoda -50 dag

woda – 2 szkl.

masło – 2 łyżki

śmietana – 1/2 szklanki

cebula – 1 szt

mąka – 2 łyżki

sól do smaku

koperek – wg.uznania

Wykonanie:

Taką kapustę robię zawsze na wiosnę gdy w sprzedaży pojawia się po zimie, młoda, delikatna kapusta.

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i dusimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty. Do garnka wkładamy masło, solimy i dusimy do momentu wyparowania wody.

Gdy kapusta będzie miękka śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy – zagotowujemy. Jeżeli trzeba dosalamy. Po ugotowaniu kapustę możemy posypać świeżym koperkiem.

Smacznego!

file1349520377