Młoda kapusta w śmietanie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
kapusta młoda -50 dag
woda – 2 szkl.
masło – 2 łyżki
śmietana – 1/2 szklanki
cebula – 1 szt
mąka – 2 łyżki
sól do smaku
koperek – wg.uznania
Wykonanie:
Taką kapustę robię zawsze na wiosnę gdy w sprzedaży pojawia się po zimie, młoda, delikatna kapusta.
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i dusimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty. Do garnka wkładamy masło, solimy i dusimy do momentu wyparowania wody.
Gdy kapusta będzie miękka śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy – zagotowujemy. Jeżeli trzeba dosalamy. Po ugotowaniu kapustę możemy posypać świeżym koperkiem.
Smacznego!