Misz masz z czerwonej soczewicy

15 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dziś dla was mam propozycje zdrowego „misz maszu” z soczewicy. Powiem szczerze, że jeto to mój pierwszy raz, gdy przygotowuje danie właśnie z tym skłannikiem.  Chciałam zrobić jakiś potrawę z jakiegoś przepisu z sieci- ale szczerze mówiąc byłam zbyt leniwa i stwierdziłam, że wymyślę sobie coś sama. Bardzo lubię takie „śmietniczki”, także wyszło jak zwykle… :)

 Potrzebne będą (tak na oko):

– szklanka czerwonej soczewicy
– 1 cebula biała, 1 czerwona
– 2 ząbki czosnku
– 2 kiełbaski z indyka
– ok. pół puszki pomidorów
– odrobina tartego sera
– sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, pieprz cayenne
– olej rzepakowy (jeśli ktoś nie widział ostatniego postu o oleju to zapraszam tutaj->klik)

Sposób przyrządzenia:

Do gotującej się, osolonej wody wsypujemy soczewice. Gotujemy ok. 10 min po czym ją odcedzamy. W między czasie na rozgrzany olej dodać cebulę pokrojoną w pórka. Gdy cebula nam się już ładnie zeszkli dodajemy do niej czosnek oraz pokrojone kiełbaski z indyka. Wszystko podsmażamy kilka minut po czym dodajemy soczewicę i pokrojone pomidory z puszki. Całość doprawiamy i podajemy na talerz czy też miseczki. Na koniec posypujemy wszystko startym serem i gotowe!

A czy wy lubicie takie dania? Szybkie, zdrowe i przepyszne! :)

Testowała:

Ania – Studentka informatyki. Od pewnego czasu prowadzę bloga, który z każdym dniem się rozwija. Oprócz informatyki kocham kosmetyki i zdrowe odżywianie :)
Prowadzi bloga: http://annowa.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz