Miodownik
Ciasto 60 dag margaryny stopić z 2 łyżkami miodu i ostudzone dodać do 500 gram mąki , dodać pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka i łyżeczkę sody oczyszczonej. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować cienkie placki w kształcie blachy i upiec 2 placki na brązowy kolor w blasze wysmarowanej olejem. Piec około 15 minut w 170 stopniach.Masa orzechowa w garnku rozpuścić 90 gram margaryny z 2 łyżkami miodu i z pół szklanki cukru dodać posiekane 20 dag orzechy włoskie i razem zagotować, mieszajac. Gotową gorącą masę nałożyć na 1 placek. Masa budyniowa w pół szkalnce mleka rozrobić 1,5 łyżki mąki i budyń waniliowy, dodać do gotującego się 1,5 szkalnki mleka z pół szkalnki curku, zagotować i ostudzić. Do utartego masła(kostka) pomału dodać zimny budyń mieszając. Złożenie ciasta: 1 placek ciemny – masa budyniowa- placek ciemny – masa orzechowa.Ciasto podawać na drugi dzień.