Miód – bogactwo natury

13 listopada 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

miódMiód jest źródłem biopierwiastków i enzymów, które wpływają na szybkie trawienie zwłaszcza węglowodanów. Jest to bardzo szlachetna substancja słodząca, składająca się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Istnieje wiele rodzajów miodów: kwiatowy, spadziowy oraz spadziowo-nektarowy. Miód stosuje sie jako dodatek do wielu potraw: mięsnych, sosów, sałat, napojów i ciast.

Miód kwiatowy – posiada bardzo wyraźny aromat,pochodzi z nektarów różnych kwiatów (nazwa miodu jest uzależniona od gatunku kwiatu z jakiego został wytworzony), bardzo popularny jest u nas miód lipowy – polecany przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, i np. ryczany – obniżający ciśnienie krwi.

Miód spadziowy – pochodzi ze spadzi drzew liściastych i iglastych (jodły, świerku i sosny), mocno pachnie igliwem i żywicą, polecany przy miażdżycy i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Posiadają największą ilość enzymów i biopierwiastków.

spadziowo-nektarowy : jest to kombinacja spadzi i nektaru roślin kwitnących. Najszybciej się krystalizują.

Oto przepis na wyśmienite skrzydełka w miodzie:

wymieszać 3 łyżki miodu z 3 łyżkami sosu sojowego, 2 lyżkami cytryny, startym ząbkiem czosnku, łyżeczką pieprzu. Około 1 kg skrzydełek włozyć do marynaty, odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Piec w nagrzanym piekarniku.

A czy Wy na co dzień używacie miodu?