Mintaj smażony na warzywnej pierzynce
2 płaty mintaja
15 dkg sera żółtego
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
1,5 szklanki fasolki szparagowej mrożonej(szklanka=250 ml)
4 ziemniaki
1 łyżka masła roślinnego
2 marchewki
1 brokuł (może być mrożony)
1/2 czerwonej papryki
4 ziemniaki
3 łyżki oleju
sól
pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, na pół twardo, razem z umytą marchewką(nie obierać)
Brokuły i fasolkę, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą na sitku.
Płaty przekroić na 4 kawałki, posolić, posypać pieprzem i papryką, usmażyć na maśle na lekko złoty kolor.
Wlać na patelnię olej, pokroić w plasterki cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydzę, chwilkę podsmażać.
Obrać marchewkę i ziemniaki, pokroić w talarki.
Dodać wszystko do podsmażonych warzyw, mieszając delikatnie, podsmażać 7 min.
Pod koniec dodać odsączone brokuły i fasolkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami podsmażać jeszcze 1 min.
Wyłożyć warzywa na 4 talerze, ułożyć po kawałku mintaja, na to położyć po kawałku żółtego sera.
Zapiec chwilkę w mikrofali lub w piekarniku,aż ser się rozleje.
Smacznego.