Żurek na soku warzywnym

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

1,5 litra soku warzywnego z kartonu bez konserwantów
liść laurowy
1 mała marchewka
1/2 litra zakwasu z butelki żurek
30 dkg chudej kiełbasy(dałam toruńską)
3/4szklanki śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka czubata  chrzanu ze słoika
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka roztartego majeranku
sól
pieprz
3  ziarna ziela angielskiego
ewentualnie 1 łyżka mąki

szklanka =250 ml

Sok przelać do garnka,dodać ziele,listek laurowy,zmiażdżony czosnek,całą marchewkę i pokrojoną kiełbasę,gotować 10 min na małym ogniu.
Wlać zakwas,dodać chrzan,roztarty majeranek,gotować 7 min.
Po tym czasie,śmietanę rozrobić z żurkiem,dokładnie wymieszać i wlać do zupy,dokładnie wymieszać(nie gotować).
Jeżeli lubimy gęściejszy żurek,wtedy śmietanę rozrabić z łyżką mąki i chwilkę zagotować.
Podawać z pokrojoną w kawałki marchewką,ugotowanym jajkiem na twardo i posiekaną natką z pietruszki.
Oczywiście do tego osobno ugotowane ziemniaki.posypane koprem.
Smacznego.

file1266583612



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....