Mini serniczki z owocami w wersji fit. Robię je w 5 minut każdego dnia
Ten deser pokochała cała moja rodzina. W ten tropikalny upał to naprawdę bardzo szybki deser, którego wykonanie zajmuje mi raptem 5 minut nie licząc pieczenia. Fit serniczki nie zawierają tłuszczu, mąki ani kruchego spodu. Można je serwować na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych owoców sezonowych. Ja upodobałam sobie szczególnie borówki, maliny i jeżyny.
Gotowanie obiadów czy przygotowywanie deserów w tak gorące upalne dni to nie lada wyzwanie dla każdej gospodyni domowej. Rodzina mimo to nadal odczuwa głód i ochotę na małe co nieco na słodko. W takie dni odczuwamy pragnienie pokarmów lekkich i orzeźwiających. Ze słodkości bardzo cenimy sobie właśnie takie sprytne małe deserki, różnego rodzaju crumble czy mini serniczki lub brownie. Taki deser nie jest pracochłonny, wystarczy właściwie wymieszać wszystkie składniki, zapiec w piekarniku i podać z ulubionymi owocami, lodami czy bitą śmietaną. Podstawą mini serniczków jest ser półtłusty – zwykle jest to około 300 gram sera w pojemniku. Dodatkowo będzie potrzebny cukier lub inne ulubione słodzidło np. stewia czy ksylitol, jajko i budyń waniliowy.
fot: redakcja
Można wzbogacić smak serniczków dodając waniliowy ekstrakt czy krem pistacjowy lub migdałowy. Modyfikacji jest sporo, bo przecież obecnie możemy puścić wodze fantazji i dodawać swoje sprawdzone dodatki. Z owoców najbardziej do tego przysmaku pasują mi jednak borówki amerykańskie, które zawierają spore ilości fitoestrogenów. Jest to hormon roślinny blokujący działanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów typu piersi, tarczycy czy wątroby. Postanowiłam dodać też jeżyny, które zawierają kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Zawartość kompleksu witamin z grupy B oraz prowitaminy A czynią z niech prawdziwą owocową bombę witaminową.
składniki na mini serniczki z owocami:
kostka sera półtłustego około 300 gram
jajko
budyń waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru
ulubione owoce sezonowe
odrobina masła do wysmarowania kokilek
wiórki kokosowe lub posypka
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki oprócz owoców i wymieszać widelcem lub dłonią. Wysmarować kokilki masłem, wyłożyć masę i posypać owocami, piec około 30 minut, na koniec po upieczeniu posypać wiórkami, orzeszkami itp. Uwaga: jeśli masa jest zbyt zbita można dodać odrobinę jogurtu lub śmietany.