Mini chlebki kminkowo – paprykowe

9 lutego 2010,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 łyżki oliwy z oliwek

350 ml maślanki

540 g mąki pszennej pp

3 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

2 łyżki kminku

1 łyżka suszonej papryki (wiórki)

20 g świeżych drożdży

20 ml mleka do posmarowania chlebków

10 g soli do posypania chlebków

Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: oliwę, maślankę, 300 g maki, sól, cukier, kminek, paprykę, 240 g mąki i pokruszone drożdże. Ustawiamy program „Wyrabianie ciasta” (90 minut). Wyjmujemy ciasto, formujemy z niego małe chlebki, nacinamy je w 2 miejscach, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż się zrumienią (25 – 30 minut). Z tej porcji ciasta wychodzi 6 chlebków.

Smacznego!

file1265723829



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...