Miłość, makaron i dużo sera. Idealny obiad na Dzień Kobiet

7 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Jak zaskoczyć rodzinę lub koleżanki w Dniu Kobiet? Przygotować niesamowity obiad w stylu włoskim, jednakże z dodatkiem składnika, który sprawi, że danie zniknie z talerzy w kilka chwil. Przygotować się także należy na prośby o dokładkę. Danie główne to muszle makaronowe nadziewane szpinakiem z kremową ricottą i pieczone w aromatycznym sosie.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem z ricottą są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a na pewno zrobią wrażenie na każdym, komu je podamy. Sekretem jest niezwykłe połączenie, które tworzą makaron, szpinak, ser i alkohol. Dlatego jest to zdecydowanie danie dla dorosłych. Gwarantuję, że faszerowane muszle będą hitem obiadu lub kolacji, bez względu na okazję. Ale w Dniu Kobiet możemy zaskoczyć wszystkich i to bez pracochłonnych zabiegów kulinarnych.

makaronowe muszle faszerowane

Niezależnie od tego, czy przygotowuję dużą rodzinną kolację, czy przyjmuję koleżanki, to danie zawsze spełnia oczekiwania. Przyznam się także, że ja sama zawsze zjadam o jedną za dużo. Ale czy mogę się winić? To danie po prostu samo się prosi, żeby je zjeść. Muszle makaronowe faszerowane są ziołowe, są serowe, są pokryte niesamowitym, oryginalnym, aromatycznym czerwonym sosem. I naprawdę niesamowicie dobre.

Kwintesencją tego dania jest włosko-amerykański czerwony sos, przygotowywany z pomidorów, świeżych ziół, wódki i śmietany kremówki. Sekretnym składnikiem jest właśnie wódka, która nadaje sosowi gładki, lekko pikantny i wyrazisty smak. Podstawę sosu stanowi podsmażanie szalotki, czosnku i płatków czerwonej papryki w oliwie z oliwek, aż do uzyskania aromatu. Następnie dodajemy wódkę, świeże liście bazylii i puszkę całych obranych pomidorów i odrobinę przecieru pomidorowego. Następnie miksujemy go w blenderze i dodajemy śmietanę, która jest ostatnim akcentem dla jego bogatego smaku. Podstawę nadzienia stanowi natomiast ser ricotta (polecam wybrać półtłustą lub niskotłuszczową). Dodatkiem jest smażony szpinak z czosnkiem, świeżo starty parmezan i ser mozzarella

Kremowe, serowe nadzienie z ricotty w połączeniu z bogatym, ziołowym sosem to połączenie tyle oryginalne co wspaniałe. Z doświadczenia wiem, że praktycznie nie da się nie być zafascynowanym taką kolacją.

Jak przygotować faszerowany makaron z sosem?

Składniki:
Sos:

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała szalotka, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1/4 szklanki wódki
– 1 puszka całych obranych pomidorów
– liście bazylii
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 szklanki śmietany

Muszle faszerowane:

– 1 łyżka masła
– 3 szklanki świeżego młodego szpinaku
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 420 g sera ricotta
– 1/4 szklanki startej mozzarelli
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– 20 dużych muszelek makaronu, ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente)

muszle ze szpinakiem

Przygotowanie:

W średnim garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szalotkę i smażyć 2-3 min., aż uzyska złoty kolor. Dodać czosnek i płatki czerwonej papryki i smażyć jeszcze 1 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wódkę, całe pomidory i liście bazylii, doprawić sos solą i pieprzem do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykrć sos i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 min. Wyrzucić liście bazylii, przełożyć sos do blendera i zmiksować na wysokich obrotach, aż sos będzie gładki. Wlać sos z powrotem do garnka i wymieszać ze śmietaną i posiekaną bazylią. Wlać sos na dno naczynia do pieczenia i odstawić. Na średniej patelni rozpuści masło, dodać szpinak i smażyć 3-4 min. (aż zwiędnie). Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 min. Przenieść mieszankę do dużej miski i dodać sery. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Napełnić ugotowane muszle makaronowe mieszanką sera i ułożyć na wierzchu sosu w naczyniu do zapiekania. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 min. Posypać świeżą bazylią i parmezanem i podawać na gorąco.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...