Mikstura Olei Travico Dr Gaja na trawienie i przemianę materii

26 sierpnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Coraz więcej osób cierpi na choroby układu trawiennego, dokucza im przede wszystkim niestrawność, zgaga, bóle brzucha, zaparcia i biegunki. Najczęściej przyczyną tych dolegliwości jest zła dieta. Problemy z trawieniem potrafią skutecznie uprzykrzyć życie i odebrać radość z jedzenia. Dlatego warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy oraz zadbać o zdrowie układu pokarmowego i wspomóc procesy trawienne. I wcale nie musimy drastycznie zmieniać naszej diety, czy eliminować, często ulubione potrawy. Wystarczy do naszego menu wprowadzić kilka produktów, które pomogą nam w procesie trawienia. Jednym z nich jest Mikstura Olei Travico Dr Gaja.

 

Mikstura Olei Travico została stworzona właśnie z myślą o problemach układu trawiennego. Zawiera ona w swoim składzie 3 oleje tłoczone na zimno, nierafinowane, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i -9. Tłoczenie na zimno jest najstarszą metodą pozyskiwania oleju, a cały proces przebiega w niskiej temperaturze. Oleje zawarte w miksturze są nierafinowane czyli nieoczyszczone i niepozbawione smaku oraz zapachu. Dzięki temu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców.

 

Dodatkowo mikstura wzbogacona została o 3 ekstrakty roślinne wspomagające pracę układu trawiennego. Ekstrakcja umożliwia wydobycie najcenniejszych składników z roślin w sposób naturalny. Proces ten polega na wyodrębnieniu najważniejszych związków z dużej ilości surowca roślinnego. Produkt zawiera wysoką porcję aktywnych składników w niewielkiej ilości ekstraktu. Świeża, tłoczona na zimno Mikstura Olei Travico Dr Gaja ma intensywny smak i aromat, typowy dla nasion, z których została wytłoczona.

 

W składzie Mikstury Olei Travico znajdują się trzy cenne oleje:

Olej z rzepaku – nazywany „oliwą północy”, uznawany za jeden z najzdrowszych olei na świecie. Występuje w nim niemal idealny stosunek kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3) – 2:1. Olej rzepakowy ma jeszcze jedną zaletę: kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Obfituje też w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Olej z ostropestu chroni tkanki wątroby i nerek, regeneruje i oczyszcza organizm z toksyn. Działa przeciwzapalnie, pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia i pokarmowego. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia trawienie. Olej z nasion ostropestu jest również bogatym źródłem NNKT: wielonienasyconego kwasu linolowego i jednonienasyconego kwasu oleinowego. Olej zawiera też nasycony kwas palmitynowy, kwas stearynowy, arachidowy i behanowy.

Olej ze słonecznika posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Zawiera ogromne pokłady witaminy E, która odpowiedzialna jest za ochronę błon komórkowych i skóry.  Dodatkowo, w oleju tym znajdziemy liczne kwasy tłuszczowe omega-6. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, zwiększa zasoby energii, stanowi skuteczną ochronę przeciwnowotworową.

Mikstura Olei Travico zawiera trzy ekstrakty roślinne wspomagające trawienie:

Ekstrakt z owoców kopru włoskiego pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego, ułatwia procesy trawienia oraz wspomaga wydalanie. Ziele i owoce kopru włoskiego były stosowane juz w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Azji. Wykorzystywano je jako środek łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego, ale także jako afrodyzjak. Wpływa na pobudzenie wydzielania soku żołądkowego, a także poprawia przyswajanie składników pokarmowych. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa kopru hamuje rozwój drobnoustrojów jelitowych i grzybów, wzmaga ruchy perystaltyczne, umożliwia przywrócenie prawidłowego przebiegu procesów trawiennych.

Ekstrakt z kurkumy jest pozyskiwany z kłączy azjatyckiej rośliny Curcuma Longa. Kurkuma znana jest przede wszystkim jako przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. W krajach Dalekiego Wschodu od wieków stanowiła składnik diety oraz była wykorzystywana w celach zdrowotnych. Ekstrakt z kurkumy pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby, jest stosowany w łagodzeniu bólowych dolegliwości trawiennych, w terapii chorób pasożytniczych i schorzeń układu pokarmowego. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach, a także wchłanianie cennych składników.

Ekstrakt z nasion ostropestu wspomaga trawienie oraz produkcję żółci, która jest wydzielana przez wątrobę i bierze udział w procesie trawienia tłuszczów. Żółć sprawia, że duże krople tłuszczu rozbijane są na drobne cząsteczki, dzięki czemu zostają łatwo wchłonięte przez dalszą część układu pokarmowego. Ekstrakt z ostropestu zawarty w Miksturze Olei Travico jest standaryzowany na sylimarynę stanowiącą kompleks flawonolignanów. jednym ze składników tego kompleksu jest sylibinina, której przypisuje się działanie wspomagające wątrobę.

Miksturę Olei Travico należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Można dodawać ją do twarogu, zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nią ugotowaną kaszę i ziemniaki.

Sałatka na lunch lub do dań głównych ze śliwką na ciepło z sosem na bazie mikstury olei Travisto

składniki:
– mix sałat ze szpinakiem
– 6 śliwek węgierek
– papryka czerwona
– pomidor
– opcjonalnie: prażone pestki dyni lub słonecznika

składniki na dressing:
– 3 miarki mikstury olei Travisto
– łyżka sosu musztardowo-chrzanowego (może być też sama musztarda)
– łyżeczka miodu
– łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Do miski włożyć sałaty, paprykę i pomidora pokroić w paseczki lub kostkę. Śliwki zgrillować na patelni grillowej lub na podsmażyć na maśle klarowanym. Przygotować dressing: wszystkie składniki dobrze wymieszać. Sos dodać do sałat, ułożyć zgrillowane śliwki, podawać z prażonymi pestkami dyni.

 

 

Sałatka śniadaniowa z miksturą olei Travico

Składniki:
– 1 litr pomidorków cherry, przekrojonych na pół
– 1 średni ogórek, pokrojony
– 1/4 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
-1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
– 2 łyżki oleju Travico
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
– 1/4 szklanki sera feta, pokruszony

Przygotowanie:
Do miseczki wrzucić pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oregano. Wlać olej Travico i czerwony ocet winny, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać serem feta. Przechowywać w lodówce.

 

Sałatka obiadowa z miksturą olei Travico

Składniki:
– 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
– 1 mała cukinia, pokrojona w plastry
– 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
– garść ulubionej zielonej sałaty, rozdrobniona
– 2 łyżki oleju Travico
– kurczak wędzony, pokrojony w kostkę
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
– zielone oliwki i zielona pietruszka

Przygotowanie:
Do miseczki wrzucić pomidory, sałatę, czerwoną cebulę, cukinię, kurczaka i oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać miksturę Travico i delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Sałatka na kolację z miksturą olei Travico

Składniki:
– tuńczyk w puszce (w oliwie lub w sosie własnym)
– 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
– 1/2 selera naciowego
– 1 drobno posiekana szalotka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju Travico
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wrzucić tuńczyka do małej miski, rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać bazylię, starty na tarce seler, szalotkę i sok z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać miksturę Travico (1 do 2 łyżek). Doprawić solą i pieprzem do smaku.