Miętowa zupa z bobu

Avatar photo
12 października 2018,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1/2 kg łuskanego bobu
– 1 słodkie jabłko
– 1 cukinia
– 1 por
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3 gałązki mięty
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki masła klarownego lub oliwy z oliwek
– 1 litr bulionu warzywnego
– szczypta wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

Bób ugotuj, najlepiej na parze, ostudź i obierz. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz, dodaj pokrojone grubo warzywa (cukinię, pora, cebulę) oraz jabłko. Podlej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj bób, bulion (do ulubionej konsystencji), sok z cytryny, miętę, czosnek, sól, pieprz i zmiksuj. Dopraw całość do smaku. Na talerzu posyp niewielką ilością wędzonej papryki.

Przepis pochodzi z książki Iwony Zasuwy pt.: Smakoterapia 2, roślinna kuchnia bez glutenu, mleka i cukru.



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...