URODA I ZDROWIE

Miętowa zupa z bobu

12 października 2018, dodał: pinkmause

Składniki:

– 1/2 kg łuskanego bobu
– 1 słodkie jabłko
– 1 cukinia
– 1 por
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 3 gałązki mięty
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki masła klarownego lub oliwy z oliwek
– 1 litr bulionu warzywnego
– szczypta wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

Bób ugotuj, najlepiej na parze, ostudź i obierz. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz, dodaj pokrojone grubo warzywa (cukinię, pora, cebulę) oraz jabłko. Podlej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj bób, bulion (do ulubionej konsystencji), sok z cytryny, miętę, czosnek, sól, pieprz i zmiksuj. Dopraw całość do smaku. Na talerzu posyp niewielką ilością wędzonej papryki.

Przepis pochodzi z książki Iwony Zasuwy pt.: Smakoterapia 2, roślinna kuchnia bez glutenu, mleka i cukru.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Zastanawiam się... Kiedy i jak się skończy? Czy świat się zmieni czy wszystko...
remont przedpokoju
Ja wreszcie zdjęłam boazerię, która tam była od 30 lat, więc wreszcie normalnie wygląda...
Rossmann
Ostatnio widzę tam fajne promocje na kolorówkę, kupiłam 2 pomadki w cenie jednej:)
Bank pocztowy - kredyt
Zaletą jest to że weźmie się go na poczcie, nie trzeba chodzić do banku.