Pyszne mięsne roladki na obiad, szybkie w wykonaniu i nadziewane serem feta: można nadziewać kawałkiem sera lub wzbogacić smak i rozgnieść ser z czosnkiem, przyprawami, bazylią i dymką. Można też dodać garść suszonych pomidorów lub posiekane ogórki gruntowe (pokrojone w drobną kostkę a wcześniej obrane). Wszystko zależy już od Waszej inwencji i tego co posiadacie w swojej lodówce. Mięso może być drobiowe lub wieprzowe, roladki przygotowujemy w piekarniku lub na patelni. Serwujemy je z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem.
składniki na 6 porcji:
6 plastrów mięsa np. schabu lub piersi z kurczaka
ser feta bałkański
dodatki: dymka, suszone pomidory, ogórek gruntowe, czosnek
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
olej rzepakowy
wykałaczki
wykonanie:
w misce rozgniatamy ser z odrobiną oleju, dodajemy ulubione dodatki i przyprawy. Mięsi rozbijamy, solimy i pieprzymy, nakładamy farsz i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na oleju (możemy mięso obtoczyć wcześniej w mące pszennej) i układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną gorącej wody i pieczemy około 45 minut.