Mielone z grzybami
Artykuł zewnętrzny
Bardzo smaczne kotlety, można je podać na obiad z ziemniakami, doskonałe są również na zimno z bułką.
SKŁADNIKI:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 0,5 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
- 1 bułka typu kajzerka
- 2 jajka
- do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony
- do panierowania: bułka tarta
- do smażenia: olej
Grzybki zalać 0,5 szkl. gorącej wody i gotować ok. 15 min., odcedzić, posiekać a wywarem zalać pokruszoną drobno bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę dodać do mięsa. Wbić jajka, doprawić masę solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi rękami formować nieduże okrągłe kotlety, obtaczać je z bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron, na koniec podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić 5 min. pod przykryciem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem i surówką.