Mielone w sosie do chińszczyzny
Artykuł zewnętrzny
Danie na szybko z wykorzystaniem zrobionych wcześniej kotlecików i półproduktów.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 małe kotleciki mielone smażone
- 1 Fix do potraw chińskich ( użyłam Knorra )
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 kawałek marynowanej trawy cytrynowej
- kawałek suszonego Galangala ( albo imbiru zależy co się ma )
- pasta curry ( użyłam zielonej ale można użyć curry w proszku )
- sos śliwkowy
- Sos chilli słodko-kwaśny Tao-Tao
- ½ szklanki marynowanego bambusa ( pokrojonego w cienkie słupki )
Rozrobić Fix z wodą i olejem .Zagotować .Włożyć kotleciki i bambus ,Galangal, trawę cytrynową . Dusić chwilę na małym gazie . Doprawić do smaku pastą curry , sosem śliwkowym , sosem chilli .
Podawać z ryżem na sypko .